Social Media Zakelijk – Twitch: Social Video for Gamers

Twitch is een social media platform dat zich richt op het video streamen van computergames. Twitch is in 2011 opgericht als een spin-off van de video streaming website Justin.tv, welke sinds 2007 het live streamen van video’s mogelijk maakt voor haar gebruikers. In de afgelopen jaren heeft Twitch zich in razend tempo ontwikkeld en is de achterban snel gegroeid. Met 55 miljoen unieke bezoekers in juli 2014 geldt Twitch tegenwoordig dan ook als de absolute nummer 1 op het gebied van het streamen van games. Maar is Twitch ook een platform waar bedrijven iets mee kunnen, of misschien zelfs zouden moeten doen?

Twitch staat bekend om de vele acties die de achterban organiseert, zo zijn er vele inzamelingsacties en speciale stream events om geld op te halen voor goede doelen. Buiten de echte kern van de game community is Twitch echter nog relatief onbekend en daarom wil het bedrijf nog meer groeien als social media platform. Als gevolg van de snelle opkomst van Twitch was er afgelopen veel interesse om het bedrijf over te nemen. Zowel Google als Amazon waren bereid om en nabij 1 miljard dollar te betalen voor de website. Uiteindelijk was er vanuit Twitch meer vertrouwen in internetgigant Amazon dan Youtube-eigenaar Google om de toekomst van de website te overhandigen, en heeft Amazon het bedrijf overgenomen voor maar liefst 970 miljoen dollar, wat nog meer groei in de toekomst mogelijk moet gaan maken.

Verdienmodel

Het gebruik van Twitch is gratis voor zowel de kijker als de streamer (uitzender) van de video’s op de site. Dit betekent dat de site afhankelijk is van andere inkomsten, want gezien de grootte van de investering die Amazon afgelopen jaar heeft gedaan in Twitch is het logisch dat dit een belangrijk punt is voor de onderneming.

Het verdienmodel van Twitch bestaat uit twee onderdelen, namelijk advertenties en abonnementen/premiumdiensten. Het advertentie gedeelte richt zich op bedrijven, waar de abonnementen en premiumdiensten zich op de eigenlijke gebruikers van Twitch richt. Zij kunnen met een bepaalde bijdrage per maand speciale diensten/opties binnen Twitch ontgrendelen om de kijkervaringen te verbeteren. Gezien het enorme aantal maandelijkse gebruikers van meer dan 50 miljoen liggen hier veel kansen voor zowel Twitch als derde partijen die op enige manier verbonden zijn met deze doelgroep.

Advertentiemogelijkheden en communicatie

Ook voor bedrijven is deze actieve community een interessant doelwit te noemen, bijvoorbeeld door middel van adverteren rondom de veelbekeken streams. Twitch biedt meerdere producten aan om dit te realiseren, zo zijn er diverse video producten, afzonderlijk voor computer of mobiele platformen, traditionele displays als banners, en specifieke mogelijkheden om bepaalde nieuwe content te promoten. Daarnaast biedt Twitch diverse opties aan om precies aan te kunnen sluiten op de wensen van adverteerders. Het moge dus duidelijk zijn dat Twitch erg advertentiegericht is en dit is dan ook een van de voornaamste inkomsten.

Kansen voor de toekomst

Dat er nog meer dan genoeg ruimte is voor Twitch om te groeien moge duidelijk zijn, de relatief grote onbekendheid onder de meeste mensen heeft ervoor gezorgd dat er constant gezocht wordt naar nieuwe manieren voor Twitch om de streaming dienst aan te bieden. Zo is er flink geïnvesteerd in applicaties voor de nieuwe generatie gameconsoles (Xbox One / PS4) waardoor streaming en games direct verbonden zijn, en wordt er ook gewerkt aan nieuwe mogelijkheden op het gebied van mobiel gamen.

Daarnaast zijn er nog volop kansen voor Twitch om te groeien buiten het gebied van puur gaming, zo wordt er actief gewerkt om andere evenementen live te streamen. Zo werd afgelopen zomer het eerste concert live uitgezonden via Twitch en zijn er tegenwoordig aparte kanalen voor muziek en poker te vinden. Deze doen echter nog ver onder voor de game-tak van Twitch, maar er is zonder twijfel nog ruimte voor het streamen van grote evenementen als bijvoorbeeld de Oscars of sport in de toekomst. Er zijn dus duidelijk genoeg kansen voor vele bedrijven om in te spelen om dit sociale platform en miljoenen mensen uit deze community te bereiken via Twitch.

Bronnen:

http://www.frankwatching.com/archive/2014/11/20/social-media-6-trends-voor-2015/
http://www.mt.nl/332/87153/business/wat-is-twitch.html
http://www.twitch.tv/p/about
http://twitchadvertising.tv/ad-products/
http://www.theguardian.com/technology/2014/aug/26/amazon-billion-twitch-advertising-games-live-google-youtube
http://m.fastcompany.com/3041648/most-innovative-companies-2015/the-worlds-top-10-most-innovative-companies-of-2015-in-gaming
http://www.theguardian.com/technology/2014/may/19/twitch-youtube-live-games-google-acquisition-pokemon

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s