Website bouwen – WordPress

Je eigen website starten, vanuit het niets. Zonder enige kennis van HTML of weet van vage termen als CSS en Javascripts. Een jaar of 15 geleden was dit echt nog niet aan de orde voor bedrijven, laat staan particulieren zonder groot budget. Sinds 2003 is WordPress er echter en de afgelopen 12 jaar heeft het zich continu doorontwikkeld en momenteel is het hét platform voor snel en gratis een eigen website te bouwen. Per januari 2015 is WordPress zelfs de basis voor meer dan 23% van de top 10 miljoen websites over de hele wereld, dat geeft wel aan hoe immens populair het wel niet is. Maar hoe werkt het nou eigenlijk, en wat zijn de voor en nadelen van WordPress.

In principe iedereen kan zich online gratis aanmelden voor WordPress en gebruik maken van een hele rits functies die WordPress heeft geïmplementeerd. Al deze functies en basissen voor websites zijn samen met andere gebruikers tot stand gekomen, wat ervoor heeft gezorgd dat er van vrijwel alle zaken die je op je website wilt plaatsen een of meerdere alternatieven beschikbaar zijn. Via een eenvoudig navigatiemenu zijn alle basis functies te vinden en in te zetten, voor de meer specifieke zaken moet even gezocht worden maar ook deze zijn zonder veel moeite te gebruiken.

Dat is ook de reden dat dit de site is om snel en eenvoudig een blog of website te starten, maar is het ook wel geschikt om een grote en professionele website op te onderhouden. Ja en nee, de basis is dusdanig sterk en de servers dusdanig groot dat het op technisch gebied geen enkel probleem is om grote websites te laten draaien op WordPress. De vele functies en skins zorgen er ook voor dat het er allemaal gelikt uitziet en dat de functionaliteit er in beginsel niet onder lijdt. Maar waar de skins en functies ophouden, is dat voor de mogelijkheden ook. Daarom kiezen de grotere bedrijven vaak toch voor een website die volledig vrij ingevuld kan worden via html. Dat maakt echter niet dat WordPress onderdoet voor de meeste andere websites, integendeel zelfs.

Het verdienmodel van WordPress is er zo op ingericht dat de, reeds aardig uitgebreide, basis functies voor iedereen gratis beschikbaar zijn. Er komt dan wel wordpress in de adresbalk te staan en WordPress staat vrij om advertenties te uitten op de website. Door middel van betaalopties zijn beide voor een schappelijk, terugkomend bedrag echter te overbruggen, net als het limiet aan functies en skins. Deze zijn beschikbaar tegen eenmalige betaling en zorgen voor een uniekere lay-out en design van je kersverse website. Al met biedt WordPress dus in principe alles voor als je geen verstand of budget hebt om ‘traditioneel’ een website te bouwen, en biedt elke particulier, maar ook bedrijf de mogelijkheid vandaag nog een professionele website de lucht in te gooien.

Bronnen:

http://www.marketingfacts.nl/berichten/hoe-optimaliseer-ik-mijn-wordpress-website
http://www.dutchcowboys.nl/weblog/24527
http://www.wplounge.nl/wat-is-wordpress/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s