Viral Video’s

Viral marketing, het iets wat vaker geroepen wordt als er wordt gezocht naar een goedkope en effectieve manier van marketing, maar des te meer en meer erover nagedacht wordt, des te duidelijker wordt dat het gewoon een van de lastigste marketing tools van allemaal is. Het is ongrijpbaar, het is onvoorspelbaar en bovenal evensnel waardeloos als zeer waardevol. In een wereld waar video steeds belangrijker wordt, is de viral video waarschijnlijk de heilige graal. Een onbekend persoon of merk kan van de ene op de andere dag wereldberoemd worden, onvoorstelbaar maar waar. Maar hoe is dit nou mogelijk, en wat beïnvloedt dit nou werkelijk?

Er zijn geen regelrechte handleidingen naar een succesvolle, viral video. Enkel tips. Een grote portie geluk zal altijd van invloed blijven bij viral video’s. Maar er zijn wel een aantal succesbepalende factoren te benoemen. Ten eerste moet er natuurlijk een unieke, creatieve video zijn. Zonder inhoudelijk sterke video ook geen viral. Maar je video kan nog zo goed zijn, zonder een sterke achterban zal de video nooit viral gaan. Er zijn in principe twee manieren om een groot bereik te halen. Ten eerste, zelf een grote achterban hebben, veel grote Youtubers kunnen zo regelmatig de best bekeken video’s lanceren. Daarnaast is het gedeeld worden van de video enorm belangrijk. Bij de meest onverwachts viral gaande video’s zijn er een of meerdere aanstichters van het succes.

Vaak is dit puur toeval, een bekende talkshow host of site pakt een video uit het niets op en het is een kwestie van tijd voor het succes zich ontpopt. Enkel de meest creatieve en ludieke videomakers kunnen een dergelijk succes zelf initiëren door de video te delen op allerlei media. Buiten dat een bepaalde video uit het niets opgepakt wordt is er natuurlijk ook nog de mogelijkheid dit betaald te realiseren. Door betaalde promotie van een video kan deze ook viral gaan, aangezien de voornaamste vereiste is dat er maar genoeg mensen de video te zien krijgen. Als de inhoud dan leuk of sterk genoeg is, volgt het massale delen vanzelf. Vanzelfsprekend is dit voor de meeste videomakers niet interessant, maar voor grote multinationals is juist dit vaak dé manier om ‘viraal’ op te vallen.

Dat en waarom video’s viraal gaan is dus meestal geen pijl op te trekken, maar er zijn wel degelijk een aantal zaken om rekening mee te houden. Dus de volgende keer dat je als individu of bedrijf een video de lucht in slingert, het kan zeker geen kwaad om er alles aan te doen dat je gezien gaat worden.

 

Bronnen:

https://www.ted.com/talks/kevin_allocca_why_videos_go_viral#t-18251
http://www.theguardian.com/technology/2014/feb/26/secret-to-viral-video-marketing
https://nl.wikipedia.org/wiki/Virale_marketing
http://www.convinceandconvert.com/content-marketing/4-rules-for-a-video-to-go-viral/
Webinar: Viral Video

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s